TikTok Battles: verdienmodel of gevaarlijk?

Kinderen die geld doneren aan TikTokkers, door mee te doen aan zogeheten ‘battles’. Experts maken zich daar zorgen over. Waarom eigenlijk?

Bij die TikTok battles staan twee TikTokkers tegenover elkaar, waarbij ze hun kijkers vragen om ‘gifts’ te sturen. Kijkers – ook kinderen dus – betalen die digitale cadeaus met echt geld. Dat gaat soms om honderden tot wel duizenden euro’s.

TikTok Battles verboden voor minderjarigen

Het is verboden om als minderjarige aan dit soort spellen mee te doen, maar veel kinderen passen hun geboortedatum aan als ze zich aanmelden bij het sociale-media-platform, zodat het lijkt alsof ze 18-plus zijn. Doe jij dit dus ook, bedank dan dus wel dat er bepaalde gevaren zijn op TikTok waarop je op jonge leeftijd misschien nog niet zo heel erg bedacht bent.

Stuur je een donatie, dan wordt vaak je naam genoemd. Jongeren zeggen zich daardoor even ‘gehoord’ te voelen. Maar ze geven ook aan spijt te hebben na een gift. Ze voelen zich gemanipuleerd en geven eigenlijk onbedoeld veel (te veel) geld uit. En daarin schuilt het gevaar van de TikTok battles. Maar er is ook een andere kant van het verhaal, één waarmee je prima geld kunt verdienen.

De TikTok-battle is dus een heus verdienmodel: een waarde van een gift varieert van 1 cent tot wel 250 euro. En wekelijks worden in Nederland miljoenen gifts gestuurd. Vooral TikTok verdient er een hoop aan, want naar verluidt gaat zeker 70 procent van de donaties naar dat platform.

Modern bedelen, zo zo zou je het kunnen noemen. 

Twee voorbeelden: Remy van 23 deed er zelf twee weken aan mee, totdat hij erachter kwam dat hij 230 euro van een kind van 14 jaar kreeg. Toen dacht hij: “waar ben ik nou mee bezig? Het is gewoon geld schooien van kinderen, die vaak niet eens weten wat de waarde van geld is.”

Een meisje van 11 jaar gaf op één avond 3000 euro uit bij TikTok-battles. “Ze was zich bewust van de grote giften, maar had geen idee dat het om echt geld ging”, zo zeggen de ouders.

Wie is verantwoordelijk voor dit verdien model en battles?

Battle-spelers zeggen dat ze er alles aan doen om minderjarigen te beschermen. Ze zeggen onder andere de profielfoto’s te checken, om te kunnen uitsluiten dat minderjarigen geld doneren.

Battle-spelers zeggen dat TikTok de grootste verantwoordelijkheid draagt. Een oplossing zou volgens kunnen zijn: ID-verificatie op het platform, zodat je moet bewijzen dat je 18-plus bent.

Ook vinden battle-spelers dat vooral TikTok meer moet doen. “Het is niet eerlijk dat de battle-spelers erop aangekeken worden. TikTok laat het gewoon toe.” Ook ouders moeten oppassen, want het is de verantwoordelijkheid van de ouders dat ze hun bankgegevens goed beschermen.”

tiktok battles

Wat vind de toezichthouder van de TikTok Battles?

“TikTok heeft een grote verantwoordelijkheid om online misleiding te voorkomen”, zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder heeft TikTok dan ook verzocht om bij een gift óók het daadwerkelijke geldbedrag (in euro’s) te laten zien.

De ACM zegt verder scherp toezicht te houden op TikTok. De toezichthouder doet nog onderzoek, dus of TikTok nu voldoende doet om jongeren te beschermen, kan nog niet worden gezegd.

TikTok zelf wil niet officieel reageren. Ze wijzen op de regels die zeggen dat minderjarigen niet mogen meedoen met giften. En ze melden dat je het bij TikTok moet aangeven als je je als gebruiker onveilig of gepusht voelt, of als je ziet dat minderjarigen geld doneren. Zij zeggen daarna actie te ondernemen.

Of Battles de juiste manier zijn om op een langdurige termijn geld op TikTok te verdienen, dat is maar de vraag. Kijk eens bij Sophia en haar Viral Academy waarbij ze je alles kan vertellen over het verdienen van (veel) geld met TikTok, en dan zul je zien dat er veel meer mogelijkheden zijn, die veel makkelijker te realiseren zijn. Mocht je interesse hebben: ik heb daar ook nog een leuke kortingscode voor je staan!

The Best Academies
The Best Academies
Articles: 18