Hoe kun je het beste dropshippen?

Als je met dropshipping wilt beginnen, dan vraag je je misschien af: hoe kan ik dat het beste doen?

Waarschijnlijk weet je al een beetje wat dropshipping is. Dropshipping is een logistieke oplossing voor webwinkels waarbij je, in plaats van zelf een voorraad hoeft aan te houden, dat door een ander (meestal de fabrikant of leverancier) laat doen.

Met dropshipping koop je zelf dus geen voorraad in, maar laat je de groothandel of leverancier bestellingen direct uit zijn voorraad naar jouw klant sturen. Om dit succesvol te doen zijn er wel wat zaken die je in je achterhoofd moet houden.

5 Tips voor Succesvol Dropshippen

Tip 1: kies handige webwinkelsoftware

Als je nog geen lopende webshop hebt, zul je moeten nadenken over hoe je je dropshipping-webshop gaat maken. Het makkelijkst is om te kiezen voor software die dropshipping-functies biedt.

Door integraties met dropshipping-leveranciers upload je automatisch de producten die je wil aanbieden in jouw eigen webshop.

Als je zelf een webshop hebt gebouwd, of wil bouwen, kan het integreren van producten iets ingewikkelder zijn. Veel leveranciers kunnen je een bestand leveren met productinformatie en prijzen, en deze zul je dan zelf moeten invoeren in je webshop.

Onderzoek dus welke webshop-software het beste past bij jouw wensen. Wil je graag een Nederlandse helpdesk of vind je een internationale aanbieder ook prima? In Nederland is CCV Shop actief met dropshippers. Shopify is een bekende internationale speler rond dropshipping.

Tip 2: vraag een leverancier om de groothandelsprijzen

Naast het opzetten van de webshop moet je natuurlijk op zoek gaan naar producten en leveranciers daarvan. Als je online rondzoekt zul je zien dat er enorm veel zijn. Dropshippers.nl biedt een aardig overzicht van populaire aanbieders, maar zelfs daartussen zijn de verschillen groot.

Kijk dus goed naar de voorwaarden. Daarnaast spelen prijzen een grote rol. De prijzen van deze dropshipping-leveranciers kunnen op het eerste ogenblik hoog lijken, waardoor je amper een marge op je producten houdt. Een tip is daarom om altijd persoonlijk contact op te nemen met de leverancier en te vragen naar de groothandelsprijzen.

Leveranciers houden deze prijzen graag verborgen voor concurrenten en consumenten. Ook speelt volume een rol, als je één artikel in de maand afneemt krijg je andere tarieven dan wanneer je dagelijks een tiental artikelen verkoopt. Vraag dus ook naar volumekortingen.

Tip 3: zoek producten uit met een marge

Je wil natuurlijk producten gaan verkopen die populair zijn, maar dit is niet het enige waar je op moet letten. Om winst te maken wil je producten verkopen met de grootste marge. Dit betekent dat ze een lagere inkoopwaarde hebben dan de verkoopwaarde.

Om hierachter te komen zul je dus de prijzen van leveranciers van deze producten moeten vergelijken. Aangezien je geen voorraad inkoopt, kun je als dropshipper vrij makkelijk onderzoeken welke producten goed verkopen en waar je de meeste marge aan overhoudt.

Tip 4: kies een niche

In je zoektocht naar producten moet je niet alleen kijken naar prijzen en marges, maar ook naar de markt. Telefoonhoesjes zijn bijvoorbeeld makkelijk te verkopen met een marge, maar deze markt is al verzadigd. Je zult je marge verliezen doordat je je verkoopprijs verlaagt of veel marketinggeld moet uitgeven om het van je concurrenten te winnen.

Handiger is dus om je te richten op een niche in de markt. Stel dat je t-shirts wil gaan dropshippen, denk dan aan t-shirts voor mensen die van schildpadden houden. Je hebt dan minder last van concurrenten en behoudt makkelijker je marges.

Tip 5: denk goed na over wat er bij dropshipping komt kijken

Naast je verkoopprijzen en producten zijn er ook andere zaken waar je op moet letten als je een dropshipping-webshop start. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van je product, je moet kunnen aantonen dat het voldoet aan de Europese veiligheidseisen.

Daarnaast moet je nadenken over de verzending en het retourbeleid van je leverancier. Je wil niet dat klanten lang moeten wachten op bestellingen, of dat producten defect aankomen. Bestel bijvoorbeeld eerst zelf wat producten bij je leverancier en onderzoek hoe de afhandeling daarvan verloopt.

The Best Academies
The Best Academies
Articles: 18