Waarom zou iemand heel veel geld neerleggen voor een digitaal plaatjes? Als je nog nooit van NFT's hebt gehoord (dat kan bijna niet, want ze zijn razend populair) dan kun je je daar misschien weinig bij voorstellen. Maar toch is het zo, er worden duizenden en soms honderduizenden euro's betaald voor “een digitaal plaatje”.
Eén van de eerste die serieus aan de slag ging met NFT's in Nederland, was Corné Marchand. Corné had al behoorlijk wat ervaring met crypto (en geeft daar ook een crypto training over) en voor hem was het een kleine stap om met NFT's aan de gang te gaan.
Corné heeft een hele laagdrempelige training in elkaar gestoken waarin hij je stap voor stap mee neemt in de wondere wereld van de NFT's. Ik zal je zo wat meer vertellen over de inhoud van deze cursus, maar ik wil eerst nog even iets meer vertellen wat NFT's zijn, wat je er mee kunt en hoe je er geld mee kunt verdienen. Al deze onderwerpen komen namelijk voorbij in de NFT Mastery.
Corné en zijn vriendin
Wat is een NFT?
Misschien is dit wel één van de meeste gezochte termen op Google, het afgelopen jaar: wat is een NFT? Iedereen heeft er wel eens wat van gezien of gelezen en gehoord dat sommige mensen er veel geld mee verdienen, maar wat een NFT nu precies is, dat blijft een beetje onduidelijk. Dus, wat is een NFT?
Om te beginnen is het goed om uit te leggen waar de letters NFT voor staan. Het is namelijk een afkorting van Non-Fungible Token. In het Nederlands vertaald met: een niet inwisselbaar, onvervangbaar, digitaal eigendomscertificaat.
Dit certificaat kun je digitaal creëren en koppelen aan een digitaal object zoals een afbeelding en koppelen aan een blockchain. (wat dit is zal ik je zo uitleggen).
Hierdoor kun je bewijzen dat het digitale object jouw eigendom is. Door dit certificaat te maken, creëer je een eigenaarschap. Het certificaat staat genoteerd in een blockchain.
Met de digitale sleutel in je crypto-portemonnee (waarover later meer) kun je dit eigenaarschap aantonen. Een NFT is dus je eigen, unieke bewijs van authenticiteit of herkomst: je weet zeker dat jij de NFT bezit en niet iemand anders.
Het bezit van een NFT
Met behulp van NFT-technologie kan iemand zich opeens een tweet ‘toe-eigenen’, of een afbeelding of een video. En wanneer er sprake is van bezit, dan kan ook schaarste ontstaan door de economische wet van vraag en aanbod.
Technisch was het altijd een enorme uitdaging om schaarste in het digitale domein te creëren. In de digitale wereld kun je immers met het grootste gemak zaken veelvuldig kopiëren, vermenigvuldigen en delen. NFT-technologie verandert dat echter ingrijpend en creëert dus een nieuw waardesysteem. De NFT Matsery gaat hier heel diep op in zodat je goed begrijpt waarom het bezit van een NFT dus een waardevolle investering is.
Waar kun je een NFT van maken?
Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is. Denk aan een opname van liedjes, foto’s, filmpjes, Twitterberichten, artikelen, TikTok-video’s, aankopen in computerspellen, professionele video’s en soundtracks. NFT’s worden nu nog meestal gebruikt voor afbeeldingen, verzamelobjecten en digitale kunst. Er zijn verschillende NFT-marktplaatsen, zoals Opensea, Rarible en Nifty Gateway.
Wat is een blockchain?
Een blockchain werkt als een gedeeld grootboek, een permanent openbaar register waar iedereen in kan kijken, maar waar niemand iets in kan veranderen.
Je kunt in een blockchaindatabase dus ook makkelijk zien wie allemaal eigenaar is geweest van een NFT-token; alle historische eigendomsgegevens staan in de database en dat is heel handig om de herkomst te achterhalen.
Je hebt in die database dan te maken met een pseudoniem dus je identiteit is niet openbaar.
Om een NFT op een blockchain te mogen plaatsen, betaal je trouwens wel een beetje netwerkvergoeding. Zo’n vergoeding heet bijvoorbeeld GAS op het Ethereum-netwerk. Dat betaal je vanuit je digitale portemonnee. In die digitale portemonnee kun je ook je NFT’s bewaren.
Mensen hebben altijd al emotionele en esthetische waarde toegekend aan fysieke goederen, zoals schilderijen, auto’s en horloges. Ze zijn bereid daar veel geld voor te neer te leggen. Dat kan nu dus ook met digitale objecten. De NFT Mastery draait daar dan ook om, het inzicht krijgen om met NFT's ook daadwerkelijk geld te gaan verdienen.
Wat is een NFT waard?
Bij een discussie over NFT's kom je al snel uit bij de grote vraag: Wat is waarde van een NFT? Dat is moeilijk en vaak erg subjectief. Het heeft te maken met wat we cultureel bepalen wat ‘waardevol’ is en wat we met z’n allen vinden dat iets waard is. Daarom gelden vaak dezelfde uitgangspunten als in de traditionele kunstwereld.
Mensen kopen NFT’s vanuit twee verschillende motieven:
- gevoel
- verstand
Gevoel zie je voornamelijk bij mensen die emotie of passie ervaren bij een bepaalde community. Ze willen voor een klein stukje deel uitmaken van het grotere geheel waarvan ze fan zijn. Ze vinden bepaalde kunst ‘mooi’. Dat is een goed uitgangspunt. Tegelijkertijd geldt ook hier: “You don't have to buy an NFT to enjoy it!”
Het tweede motief is dat mensen geld willen verdienen aan NFT’s: ze speculeren op waardevermeerdering. Daarbij komt: door een NFT te kopen leer je ontzettend veel over een nieuwe technologie en krijg je waarschijnlijk meer begrip voor het online enthousiasme.
Bekende NFT projecten
In 2017 was het CryptoKitties-project een van de eerste NFT-projecten die veel aandacht kregen. Het is een spel dat gebouwd is op basis van de Ethereum-blockchain. Spelers kunnen virtuele katten verzamelen, uitwisselen en zelfs fokken. De kitties waren de ‘Pokémon kaarten van het Bitcoin-tijdperk’, volgens Wired Magazine.
Andere bekende voorbeelden zijn de CryptoPunks, waarvan er tienduizend zijn gecreëerd. Onder de Bored Ape-naam zijn heel wat subculturen ontstaan, zoals de Bored Ape Yacht Club, maar er is ook de Bored Ape Chemistry Club en the Bored Ape Kennel Club.
Verder zijn er verzamelplaatsen die met behulp van samenstellers bepalen of iets in de collectie komt, zoals bij de Art Block Curated-groep. Deze kunstwerken moeten voldoen aan bepaalde eisen. Sommige artiesten bieden echt fysieke objecten aan, maar in het gros van de gevallen gaat het om volledig digitale objecten.
Waar worden NFT's gebruikt, nu en in de toekomst?
De ontwikkeling van NFT-technologie staat nu nog in de kinderschoenen, maar het is een trend die zich steeds verder zal uitvergroten.
Wat sowieso staat te gebeuren is dat beroemdheden, artiesten, muzikanten, bedrijven de waarde van hun creaties gaan omzetten naar NFT’s. En dat geldt ook voor anderen die een belangrijke rol hebben vervuld of gaan vervullen in de wereld van kunst, cultuur, sport, reclame of showbizz.
Beroemdheden zullen hun merchandise ook steeds vaker als NFT aanbieden. Deze NFT’s kun je dan online gebruiken, bijvoorbeeld met een fan-T-shirt voor je avatar, of online showen aan je volgers en vrienden.
Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met NFT’s en kijken wat de mogelijkheden zijn. De NFT Mastery gaat stap voor stap op een eenvoudige manier door het hele NFT proces. Corné legt in korte duidelijke video's uit hoe hij geld heeft leren verdienen met NFT's. Door met hem mee te doen en zijn stappenplan te volgen kan ook jij leren hoe je geld kunt verdienen met NFT's.
In de toekomst zou H&M je niet alleen een rode broek kunnen verkopen die je in de reële wereld draagt, maar ook een digitaal exemplaar van dezelfde rode broek die je ’s avonds weer online kunt dragen als je bijvoorbeeld Fortnite speelt.
Nog interessanter wordt het als je bijvoorbeeld eerst een bepaald niveau van vaardigheid moet bereiken in het spel voordat je de NFT virtueel kunt aantrekken.
Ben je bij een basketbalwedstrijd geweest? Dan kun je wellicht de tien hoogtepunten als NFT kopen na afloop van de wedstrijd. Bezoekers krijgen dan het exclusieve recht om vijf fragmenten samen te kopen als NFT.
Dit zou ook een middel kunnen zijn voor sportorganisaties om fysiek publiek te blijven trekken naar de wedstrijden.
Iets dergelijks gebeurt al met National Football League Collectibles. Bekende influencers kunnen een NFT maken van een video die ze samen opnemen en de opbrengsten daarvan automatisch doorsturen naar de wallet van een goede-doelenstichting
Hoe koop je een NFT?
Dit is natuurlijk zo'n beetje de belangrijkste vraag als je actief bezig wilt gaan zijn met NFT's, en Corné gaat in de NFT Mastery hier dan ook uitvoerig op in, want het is super belangrijk om je vooraf goed te informeren.
Zo verteld Conrné je over de NFT-marktplaats Opensea. Daar kun je in de menubalk bij Stats – Rankings een overzicht krijgen van de meest populaire NFT-projecten.
Corné motiveert je om daar met een gerust hart rond te kijken om je zo te oriënteren. Dan kom je ook de bekende projecten tegen, die overigens vaak onbetaalbaar zijn voor de normale investeerder.
Stel dat je een leuk project hebt gevonden en je hebt wel belangstelling om een NFT uit deze serie te kopen. Hoe voorkom je dan dat je te veel betaalt? Het antwoord ligt in je bronnenonderzoek. Er zijn verschillende bronnen die je kunt raadplegen om de betrouwbaarheid van een project en daarmee de vraagprijs te valideren.
Vind je het interessant om over NFT's te lezen en om er mee bezig te zijn, maar wil je van een expert alle fijne kneepjes van het vak leren, kijk dan eens bij Corné op zijn website. Hij legt je daar precies uit wat je allemaal van zijn training mag verwachten.
Wat leer je bij de NFT Mastery?
- Hoe de NFT wereld in elkaar steekt.
- Hoe je de juiste projecten tussen de onzin vandaan vist.
- Hoe je goede analyses kan maken en winstgevend kan flippen.
- Wat goede Blue Chip (hodl) NFT projecten zijn en hoe je ze vindt.
- Wat de exacte strategie van mij is die ik dagelijks gebruik.
- Hoe je met alleen een laptop en internetverbinding van overal ter wereld kan werken.
- Hoe je meer dan een gemiddeld maandsalaris met NFT flipping kan verdienen.
Met de opgedane kennis kun je dan:
- Jouw baan op zeggen als je dat zou willen.
- Nooit meer zomaar, zonder idee, wat geld investeren in NFT's.
- Voorkomen dat je in een scam projecten stapt (gebeurt helaas veel te vaak).
- Voorkomen dat je tijd en geld verspilt.
- Sneller jouw doelen gaan verwezenlijken.
Bekijk de introductie video van Corné en laat je inspireren. Je krijgt een overzicht van de inhoud van de cursus en wat er allemaal wordt behandeld.